Banprofil - Tåsjödalen Classic Ski

Generell info
Tåsjödalen Classic Ski kommer att bestå av ett första lite kortare varv på strax under 5 km som sedan följs av 3 varv, på det längre varvet där det även finns 2 vätskestationer (se informationen under långa varvet). Den totala sträckan landar på ganska precis 41 km.

Första varvet (korta varvet)

Introduktionsvarvet är nästintill 5 km långt och är i princip "stakvänligt" för den rutinerade åkaren fram till dess man vänder av från skoterleden och åker tillbaka mot fjällsikten, där bjuds man på några långa men inte alltför branta backar tills man kommer tillbaka till starten på Fjällsikten.

 

Långa varvet

Efter att du kommit tillbaka från det första kortare varvet kör du ut på ett längre (strax över 12 km) varv. Den första vätskekontrollen finns strax efter varvningen. Banan består till en början av en del stakning och utförs där de skarpaste kurvorna kommer att sladdas och lämnas spårfria.

Du kommer sedan fram till Prästbodarna efter drygt 2 km åkning från varvningen, där du kommer att mötas av den första lite tyngre backen. Efter några hundra meter vänder det nerför igen i en cirka 500 m lång sträcka utför med en ganska skarp kurva som också kommer att sladdas. Du möts sedan av en ganska långt motlut som planar ut och går över till en kortare uppförsbacke innan du når Rönnberget, på det långa varvet cirka 5 km efter varvning. Du kommer att ha ungefär 2 km stakvänlig terräng med snälla utförslöpor till Björnkojan. 

Vid Björnkojan finnas den andra vätskekontrollen. Det här är en utmärkt plats att fylla på vätska och energi, ungefär 7 km efter varvning. 
Björnkojan och Knivbovallen, ytterligare 1 km senare, är liksom Prästbodarna obemannade stugor längs tävlingsbanan. Dessa är lämpliga platser för publik som vill titta och heja på åkarna!

Du passerar sedan Hästgetarkojan mellan 9 och 10 km vid en ganska skarp vänstersväng (plant underlag). Efter det kör du en bit genom skogen och kommer ut på en myr som sedan mynnar ut i en uppförsbacke som blir starten på stigningen upp till Fjällsikten igen. Stigningen är inte så farlig som den ser ut i banprofilen utan har en del "pauser" med plan terräng och en nerförsbacke. De sista 500 meterna kommer dock att utgöra en ganska tung backe där iallafall jag kommer att ha nytta av fästvallan.

Det kan vara bra att veta att banorna är uppmätta med en Garmin klocka vilket kan göra att det inte alltid är precis exakt.

Hoppas att vi träffas där på söndag! 

/Oskar

Tåsjödalen Classic Ski

Demo Image

41 km eller 22,5 km. Seedningsgrundande.

Läs mer ...

Tåsjö-Flåset

Demo Image

10 km löpning på grusväg och asfalt.

Läs mer ...

Tåsjö-Trampet

Demo Image

 98 km eller 38 km cykling på asfalt.

Läs mer ...